20 Dec

Column ‘De duizendklapper’

 

Het jaar loopt ten einde. Een zichzelf pijnigende collega probeert op de valreep mijn aandacht te trekken over Business Analytics, terwijl ikzelf allang elders ben met mijn gedachten. Mijn hoofd is reeds bij de duizendklapper. Het móét groots dit jaar. Ik heb het verdiend. Het was een prachtig jaar. Alhoewel de resultaatsverwachtingen hoog gespannen waren, hebben wij het wederom geflikt. Dit moet gevierd worden. Bubbels, bier, bollen; voor één keer in de olie!

Ga toch weg met je Business Analytics, probeer ik nog. Totdat mijn weerstand verslapt en voordat ik het weet in gesprek ben met hem.  Hij oreert en het duurt maar voort. Ik ben allang afgehaakt, weggezonken in mijn eigen gedachten. Onwillekeurig denk ik aan de beschikbaarheid van intelligentie voor het nemen van belangrijke beslissingen. Nog verder in mijzelf zie ik prachtige dashboarden die mij real time vertellen welke mooie ontwikkelingen zich voltrekken binnen mijn bedrijf.  En dan opeens zit ik als verstijft in mijn stoel. Met een ferme klap op het bureau brengt mijn collega mij terug naar de werkelijkheid. Ik ontwaar een moedeloze blik.  Zijn uitstraling verraadt hoe ikzelf in het gesprek gezeten heb. Mijn afwezigheid staat kennelijk met koeieletters op mijn voorhoofd.

Okay, okay, zeg ik. Vooruit dan maar. En hij pakt de draad weer op bij Internet of Things, door hem vertaald in Internet of Everything. Aan de hand van voorbeelden weet hij mijn aandacht te versterken. Ik zie het al voor mij hoe ik mijn klanten van waardevolle informatie voorzie. De directeur van Schiphol, die ik toevallig min of meer ken, en die wel van de daken wil schreeuwen dat Passenger Experience een levensdoel moet zijn, wordt mijn eerste gesprekspartner. Hij zal toch zeker een van de eerste in Nederland moeten zijn die mijn “big-impact-ideeën” toepassen gaat. Dat hij reeds door mij voorzien is van analyse software om met het management van de bagage-stromen om te gaan, brengt mij zeker gemakkelijker bij mijn einddoel. Van “Big Data” naar “Big Impact” hou ik erin. Het zal vast reeds door iemand verzonnen zijn maar het geeft haarscherp aan de enorme waarde die Business Intelligence & Analytics (BI&A) voor je organisatie betekenen kan.

Als ik mijn fantasie de vrije loop laat dan verzin ik legio voorbeelden waarbij intelligentie kan helpen de kwaliteit en daarmee de effectiviteit van je organisatie te verhogen. Neem de Sales Director die behoefte heeft aan real time verkoopcijfers of de Broker die real time inzicht wil hebben in beleggingstransacties, of dichter bij huis Bol.com, die bij de eerste hiccup in de stroom van internet transacties wil kunnen ingrijpen, om grotere schade te voorkomen.

Het zal toch niet zo zijn dat ik enthousiast word. Ach, waarom ook niet? Ik wil best hiermee bezig zijn, realiseer ik mij nu. De keerzijde is het momentum. Staat BI&A wel bovenaan de prioriteitenlijst van de CIO? Vraagt BI&A misschien wel om meer impulsen vanuit de business zelf in plaats van om vanuit ICT-gestuurde initiatieven? Als mijn mening er al toe doet dan pleit ik in elk geval voor aandacht; BI&A ontwikkelt zich ontegenzeglijk als katalysator voor kwaliteit en rendement. Kijk ik naar wat vandaag op de agenda moet staan dan lijkt mij dat veiligheid van systemen in elk geval nog hogere prioriteit verdient. Ik ben dan ook zeer content met mijn nieuwe collega, een geoefende ethical hacker, die zijn sporen verdient heeft. Hier komt bij dat hij mij begrijpt. Van hem kun je verwachten dat hij je met rust laat als de duizendklapper rondwaart in je hoofd. Hij weet als geen ander dat BI&A en alles wat met je organisatie te maken heeft , valt of staat met een adequaat security apparaat. Daar komt bij dat hij mij echt niet lastig valt aan het einde van dit mooie jaar. Of er nu 2000 of 3000 Chinezen op mijn systemen proberen in te breken, daar laat hij de sfeer niet door verpesten. Van harte gerelativeerd! Bedankt kerel!

Fijne Kerstdagen en een gezond en profijtelijk 2017 voor iedereen die S.M.T.Butterdutch lief is.

Door S.M.T. ButterDutch

Geplaatst door Levey van der Voort op 20/12/2016, 09:51 0 reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*