30 May

Hoe krijg je met Splunk grip op wat er in het datacenter gebeurt?

Bekende use cases voor Splunk zijn applicatie en systeem monitoring, log analytics en security monitoring. Een categorie minder bekende use cases, is de bewaking van fysieke objecten en wat daar binnen allemaal gebeurt. Grote IT-organisaties ontwerpen, ontwikkelen en beheren één of meerdere datacenters. Sommige zelfs verspreid over meerdere landen. Hoe kun je Splunk nu gebruiken om te bewaken wat daar binnen allemaal gebeurt?

Een aantal datacenter use cases op een rij

Beheerders van datacenters hebben vaak vergelijkbare uitdagingen waarvoor nog Excel-sheets of een CMDB-tool met de hand bijgewerkt worden. Wat als we dit nu met Splunk op zouden kunnen oplossen, bijvoorbeeld bij de volgende use cases?

 • Wat is de bezettingsgraad van mijn datacenter?
  Er moet nieuwe hardware geplaatst worden, is daar nog ruimte voor? Wat is de groei van het aantal servers in het datacenter en hoe lang duurt het nog voordat er uitgebreid moet worden? Allerlei vragen omtrent capaciteitsmanagement die belangrijk zijn om de kosten van het datacenter onder controle te houden en om maximale flexibiliteit te bieden naar de interne organisatie.
 • Wat is het stroomverbruik van mijn datacenter?
  De grootste kostenpost van een datacenter is stroom. Zowel om de infrastructuur draaiende te houden maar ook voor de koeling. Vandaar dat veel organisaties op zoek zijn naar een goede manier om grip te krijgen op dit verbruik.
 • Wat is de temperatuur en de luchtvochtigheid in mijn datacenter?Zoals eerder genoemd is koeling een belangrijk aspect. Het efficiënter maken van de koeling bespaart geld maar is ook goed voor het milieu.
 • Wie bezoekt mijn datacenter?
  Is er sprake van ongeautoriseerde toegang? Security is meer dan toegang tot hard- en software. Toegang tot kantoorlocaties maar ook tot datacenters is iets wat uiteraard bijzonder serieuze aandacht moet hebben. Het bewaken van deze toegang is cruciaal.

Kan Splunk hierbij helpen?

Jazeker! Het integreren van tools waarin datacenters gemanaged worden met Splunk is in het algemeen eenvoudig te realiseren en kan een schat aan informatie opleveren.

Zo hebben we bij SMT dit jaar een integratie gebouwd met InfraStruXure van Schneider Electric. Twee tools uit deze suite, DCO en DCE, stellen organisaties in staat om hun datacenters te managen. DCO staat voor Data Center Operations en is een tool om een datacenter in te ontwerpen en bij te houden welke hardware waar geplaatst is. DCE staat voor Data Center Expert en is een tool om alle sensoren in een datacenter centraal te verzamelen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om temperatuur, luchtvochtigheid en power sensoren.

Beide oplossingen hebben een SOAP en een REST API, iets waar we in een eerdere blog post al over gesproken hebben. Middels een eigen geschreven add-on wordt er periodiek aan zowel DCO als DCE gevraagd wat de laatste beschikbare informatie is. Vervolgens wordt deze data gebruikt om een aantal interessante dashboards te vullen. Hieronder bijvoorbeeld een overzicht van alle sensoren:

ISX sensors Splunk

Gevolgd door een dashboard met een correlatie tussen corridors, rows, racks en temperatuursensoren:

ISX Corridors Rows Sensors Splunk

En als laatste een dashboard waarin is af te lezen hoeveel hardware er in gebruik en beschikbaar is. Deze data leent zich goed voor trendanalyses.

ISX Racks Floor Space Splunk

Conclusie

Zoals je kunt zien is het prima mogelijk om de vrij statische data over een datacenter in Splunk te verzamelen en te presenteren. De informatie hierboven is slechts een presentatie van de data uit een enkele tool, waarbij de aanvullende kracht van Splunk hem er uiteraard in zit dat data uit andere tools meegenomen kan worden in de correlatie. Zo zou je bijvoorbeeld een correlatie kunnen maken tussen het CPU-gebruik van servers en de temperatuur in een datacenter.

Wil je meer weten over de integratie met InfraStruXure van Schneider Electric of over de integratie van Splunk met andere datacenter managementsystemen, dan vernemen we dat uiteraard graag!

Geplaatst door Coen Meerbeek op 30/05/2016, 21:02 1 reactie

One Response to Hoe krijg je met Splunk grip op wat er in het datacenter gebeurt?

 1. Pingback: Vakantie en de 2e helft van 2016 - Launchers.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*