De geschiedenis herhaalt zich

De IT-wereld staat bekend om zijn innovativiteit en als trendsetter. Sinds de introductie van de allereerste computer, heeft het zich sneller ontwikkeld dan welke andere industrie dan ook. De industrie is nog relatief jong in vergelijking met anderen maar nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar snel op. De laatste technologieën, nieuwste gadgets en trends worden bepaald door IT-ers en zij lijken de toon te zetten voor de andere industrieën om in hun voetsporen te treden.

 

IT staat aan het roer als het gaat om technologische ontwikkelingen. Zoals machine learning, kunstmatige intelligentie en blockchain, welke reeds zijn omarmd door de IT-afdeling terwijl de rest van het bedrijf nog uitzoekt wat het precies is. Data Driven is dat stadium één stap vooruit en de voorlopers hebben de weg geplaveid voor business managers en de directie om de toegevoegde waarde te begrijpen. Gelukkig begrijpen ook veel niet-IT gerelateerde afdelingen het concept data wel. Data Driven Decision Making staat hoog in het vaandel voor afdelingen zoals verkoop, marketing en hoger management. Het hoge woord is eruit en iedereen heeft het erover, ook al staan we nog maar aan het begin van het Data Driven Decision Making tijdperk.

 

Business technologie heeft exceptioneel vooruitgang geboekt in de afgelopen jaren, data driven decision making is steeds meer een fundamenteel onderdeel van allerlei industrieën en bedrijfsbesluiten. Het klinkt erg logisch, maar waarom heeft men dit idee niet veel eerder omarmd?

Terug in de tijd…

We gaan terug naar halverwege de 19e eeuw tijdens de cholera uitbraak welke aan duizenden mensen het leven kostte. Een epidemioloog uit Londen – Dr. John Snow – had een idee hoe de epidemie zich verspreidde en, veel belangrijker, hoe het kon worden gestopt. Om het idee te onderbouwen markeerde hij iedere dode op een kaart van de stad. Hierdoor werd duidelijk dat alle slachtoffers uit dezelfde buurt kwamen en bij een rondvraag in de buurt kwam naar voren dat ze allemaal water haalden bij dezelfde waterpomp. Hij nam zijn bevindingen mee naar het gemeentehuis en zij begrepen het probleem – de betreffende waterpomp was gelegen in een gebied zonder afvoerwater systeem. Vandaag de dag gebruiken we in plaats van pen en papier computers en dashboards om onze verhalen te vertellen en de verkregen data te laten zien.

Zelfde truc, nieuwe technologie.

Niet nieuw maar in herhaling

In deze tijd van digitale transformatie is er meer data beschikbaar dan ooit tevoren. Meer data geeft meer inzichten welke het besluitvormingsproces ondersteunen. Als je een beslissing moet nemen, wil je de best mogelijke keuze maken, vooral wanneer het gaat over de organisatie. As er geld mee gemoeid is, als de toekomst van het bedrijf ervan afhankelijk is. Zelfs de kleinste beslissingen kunnen een grote impact hebben – het kan dus maar beter de beste beslissing zijn die wordt genomen. Je wil informatie waar je op kunt vertrouwen, welke de waarheid weergeeft en je in de juiste richting stuurt.

 

September 2018