Hoe een organisatie stap voor stap datagedreven kan worden

 

Steeds meer bedrijven en organisaties maken strategische keuzes op basis van data in plaats van onderbuikgevoel. Dat stemt Lex Crielaars, de CTO van dataspecialist SMT, positief.
Maar hij ziet dat er ook nog uitdagingen zijn.

 

“Ik merk dat de meeste bedrijven graag een datagedreven organisatie willen zijn, maar vaak weten ze nog niet hoe ze het aan moeten pakken”, geeft Crielaars aan. “Bij veel bedrijven worden beslissingen nog steeds genomen met het argument dat het nou eenmaal altijd zo gedaan is. Verandering is altijd moeilijk. Dit vraagt om een omschakeling op alle vlakken: de technologie, het proces, maar ook aan de menselijke kant.”

 

Met een voorbeeld uit zijn eigen omgeving geeft hij aan wat hij bedoelt. “Ik hoorde van een familielid dat het bedrijf waar hij werkt jaarlijks 3000 productfolders laat drukken om er vervolgens ongeveer 2000 ongebruikt weg te moeten gooien. Iedereen snapt als je de cijfers ziet dat je minder productfolders kan bestellen. Toch blijft de salesafdeling er steevast 3000 bestellen, want dat doen ze al jaren. Omdat de verschillende teams niet goed communiceren en niemand met cijfers aan kan tonen dat dat aantal te groot is, blijft dat gebeuren. Dat is illustratief voor hoe het bij veel organisaties, klein en groot, gaat.”

 

Het nieuwe goud

Negen jaar geleden was SMT een value added reseller met een specialisme in IT infrastructuur en monitoring. Totdat het de leverancier Splunk ontmoette. Na die kennismaking groeide SMT uit tot wat het nu is: een succesvol bedrijf in het aanbieden van diensten op het gebied van data analytics. In negen jaar tijd heeft SMT ruim 150 klanten geholpen en zag het zijn eigen organisatie van 5 naar 65 personen groeien. “Dat data het nieuwe goud is, wat je vaak hoort zeggen, hebben wij ons gelukkig al vroeg gerealiseerd”, zegt Crielaars.

 

SMT zag dat ook Splunk zich door bleef ontwikkelen. Crielaars: “De analytische mogelijkheden van Splunk zijn de afgelopen jaren enorm gegroeid, onder meer op het gebied van machine learning, artificial intelligence, predictive analytics en anomaly detection. Het is veel meer dan monitoring. Niet alleen ‘Doet hij het nog?’, maar ook ‘Doet hij het morgen nog?’. De kracht van Splunk is onder andere dat het in staat is om juist ongestructureerde data te indexeren en doorzoeken. Je gooit er data in en kunt daarna bijna spelenderwijs op zoek naar inzichten.”

 

Op reis

Veel bedrijven zijn ervan overtuigd dat het zinvol is om te kijken naar en te sturen op data. Maar hoe ze het aan moeten pakken blijft vaak nog een vraag. Daar komt SMT om de hoek kijken en voegt in de vorm van kennis waarde toe aan het platform van Splunk. “We zijn een one-stop-shop geworden. Behalve dat we Splunk verkopen, helpen we ook met de inrichting, de installatie, het aansluiten van databronnen en het halen van waarde uit die data. Ook zijn we de enige partij in de Benelux die gecertificeerd is om Splunk-trainingen te geven.”

 

SMT spreekt over zijn SMT EDAP®, het SMT Enriched Data Analytics Platform®. “Splunk is de basis daarvan en wij verrijken dat met onze eigen diensten, best practices, integraties en een ontwikkelplan. Wij zijn niet het bedrijf dat de klant iets verkoopt en hem daarna veel succes wenst. We nemen hem mee op een reis. Niet voor niets zijn er veel organisaties al de volle negen jaar dat wij Splunk aanbieden onafgebroken klant van ons.”

 

Crielaars vat samen hoe die reis eruitziet. “We kijken eerst naar de knelpunten van een organisatie. Waar zouden ze meer inzicht in willen hebben? Binnen een paar dagen kunnen we vervolgens de eerste stappen zetten in het aansluiten van databronnen en het visualiseren van trends. Zo nemen we de klant in zijn eigen tempo mee richting het worden van een datagedreven bedrijf.”

Binnen handbereik

De doelgroep van SMT bestaat uit grote bedrijven, in ongeveer elke denkbare sector. Zoals finance, high-tech, logistics en overheid. Het heeft onder meer Luchthaven Schiphol, ProRail, bol.com, T-Mobile en verschillende ministeries als klant. “Ook al zijn onze klanten met compleet andere dingen bezig, ze lopen wel tegen dezelfde uitdagingen aan. Bijvoorbeeld op het punt van big data en security. Wat wij bij de ene klant aan ervaring opdoen is bij een klant in een heel andere sector vaak toch relevant.”

 

Data analytics ligt vaak dichter binnen handbereik dan veel organisaties denken. “Een gemeente wil inzicht krijgen in het gebruik van parkeerplekken. Er zijn al sensoren om aan te kunnen geven of een parkeerplek bezet is. Deze data stoppen we in het SMT EDAP®, en daarmee vertalen we de behoefte die er is in visualisaties, dashboards en rapportages. Met de analytische en voorspellende mogelijkheden van het SMT EDAP® kan de gemeente zien wat een aankomend festival voor gevolgen gaat hebben voor het aantal parkeerplekken, zowel op straat als in garages.”

Meerdere doeleinden

Crielaars kan veel meer en compleet verschillende voorbeelden noemen, zoals dat van een telecombedrijf waarvoor het SMT EDAP® in real-time en met bijna honderd procent nauwkeurigheid frauduleuze telefoongesprekken herkent. “Wat ons EDAP zo sterk maakt, is dat het veel meer is dan een business intelligence tool. Het wordt ook gebruikt om de prestaties van applicaties in de gaten te houden. Of om aanvallen op de infrastructuur aan te zien komen en af te slaan. Een groot voordeel is dat je dezelfde data kunt gebruiken voor meerdere doeleinden en ook door meerdere afdelingen binnen een organisatie. Waar de IT-afdeling applicaties monitort, kunnen grotendeels dezelfde databronnen met een andere bril gebruikt worden door het cybersecurity-team of het business analytics-team. Op die manier wordt dus niet een klein stukje van een bedrijf datagedreven, maar de hele organisatie.”

 

Het SMT EDAP® maakt big data inzichtelijk en zorgt dat strategische beslissingen worden onderbouwd met data. Dit doet SMT in verschillende domeinen, zowel op het gebied van Information Security, IT Operations en Business Analytics. Daarmee worden de strategische doelstellingen van uw organisatie ondersteund en kunt u de eerste stappen zetten richting data-driven decision making. Bent u pas net begonnen met uw reis richting data-driven decision making of zoekt u een ervaren partner om mee te sparren? Neem dan contact op met de experts SMT.

 

Juni 2019