Irdeto is na gestroomlijnd project met SMT klaar voor de toekomst.

 

Irdeto haalt al jarenlang veel voordeel uit het gebruik van Splunk. Maar om aan interne en externe wensen te kunnen blijven voldoen was een nieuwe infrastructuur voor de supportafdeling nodig. Na een soepel en goed voorbereid project met SMT is het bedrijf klaar voor de toekomst.

 

Irdeto is een grote multinational met een Nederlandse oorsprong. Het hoofdkantoor staat in Hoofddorp en van daaruit wordt dag en nacht wereldwijde support geleverd. “We beveiligen de digitale platformen van de wereld”, legt technisch evangelist Jan-Jaap Oosterwijk uit. Dat gebeurt met zowel software als hardware. Het bedrijf begon ooit met video en entertainment: betaaltelevisie, onder andere. Nog steeds is dat een belangrijke activiteit. Daar zijn gaming en recent ook connected transport bijgekomen. Ook voor andere IoT-doeleinden wordt de software van Irdeto steeds vaker gebruikt.

 

Irdeto gebruikt Splunk nu vijf jaar lang. Een jaar geleden koos het heel bewust voor een samenwerking met SMT, omdat er behoefte was aan een lokale partner in Nederland. “We zijn niet alleen geïnteresseerd in support wanneer er iets misgaat. We willen ook trainingen kunnen volgen en advies krijgen over verdere mogelijkheden. Daarom dus SMT”, vertelt Oosterwijk.

 

Het gebruik van Splunk bij Irdeto heeft eigenlijk drie doelen. “We gebruiken het voor het beheren van het netwerk en de security. Wat gebeurt er met de infrastructuur? Zijn er lekken of securityrisico’s? Daarnaast willen we meten of we nakomen wat we klanten beloven in een SLA. Dat combineren we allemaal in ons service operation center.”

Nieuwe basis

Begin vorig jaar besloot Irdeto dat er een nieuwe basis nodig was. “De oorspronkelijke infrastructuur voor de support van Splunk was erg eenvoudig. Het deed wat het moest doen, maar er kwamen meer eisen en we liepen tegen bepaalde beperkingen op, met name op het gebied van capaciteit, security en schaalbaarheid. Klanten willen meer inzicht in informatie, maar zelf willen we ook meer over onze klanten weten. Die vraag naar Business Insights en Operational Intelligence zal in de toekomst alleen maar door blijven groeien. We besloten om de hele infrastructuur opnieuw neer te zetten zodat die klaar was voor de toekomst.”

 

Het begon allemaal met een workshop in februari. “Een goede voorbereiding was cruciaal. Voor ons was dit een belangrijk project, veel nieuwe klantprojecten hingen ervan af. Die wilden we namelijk meteen op het nieuwe platform van start laten gaan. De timing voor de implementatie was ook heel belangrijk. Het moest af zijn voor het begin van een belangrijk evenement voor veel van onze klanten in de entertainmentbranche. Uiteindelijk gebeurde de implementatie begin juni, in twee weken tijd.”

Volgens plan

Voor SMT, dat veel klanten in de telecomhoek heeft die liever gisteren dan vandaag een project afgerond zien, was de snelheid die geboden was geen probleem. Voor Irdeto uiteindelijk ook niet. “Het was in dat opzicht heel fijn om met SMT samen te werken”, vertelt Oosterwijk. “Zij hadden ervaring met het ontwerpen van de infrastructuur en de implementatie. Doordat we alles samen heel precies hadden voorbereid, verliep het helemaal volgens plan. De scope en de wensen voor de oplevering waren heel duidelijk omschreven. We hebben alles gedaan op een ‘agile’ manier, met cycli van een week en een dagelijks overleg. Dat werkte uitstekend.”

 

Irdeto was zelf nauw bij de implementatie betrokken. “Het gebeurde met een gezamenlijk team. Wij wilden ervan leren en daarom deden onze engineers de implementatie onder supervisie van SMT.” Om diezelfde reden volgden een kleine veertig engineers van Irdeto ook trainingen van SMT, dat een officieel geaccrediteerde trainingspartner van Splunk is. “Het was heel fijn dat dat op meerdere momenten op onze locatie kon. Ons Service Operations Center is 24 uur per dag, 7 dagen per week, bemand, dus er is geen enkel tijdstip waarop het gehele team aansluitend getraind kan worden. De flexibiliteit van de trainingen op ons kantoor bleek uitkomst te bieden. Hierdoor zijn wij heel veel verder gekomen met het platform. ”

 

Proactief informatie bieden

De nieuwe infrastructuur helpt Irdeto om de bedrijfsvoering verder te optimaliseren. “Wij kunnen hiermee onze service verbeteren. We zien eventuele incidenten eerder en beschikken ook over veel meer informatie waarmee we onze klanten proactief kunnen helpen. Er is nu nog meer inzicht in onze data waardoor trends kunnen worden gesignaleerd en we nog proactiever kunnen opereren.
“We hebben met dit project meerdere uitdagingen in één keer getackeld”, vervolgt Oosterwijk. “Er ligt nu een stevige basis waarop we verder kunnen bouwen. Dat hadden we nodig. Het was daarom geen moeilijke keuze voor ons om een nieuwe basis neer te leggen in plaats van op de oude voet door te gaan. En we zijn achteraf heel blij met die keuze.”

 

De samenwerking en de nieuwe infrastructuur smaken naar meer. “We hebben uiteraard nog heel wat wensen voor de toekomst. Dat komt ook doordat Splunk zich blijft doorontwikkelen, met nieuwe toepassingen die vaak een reflectie zijn van de behoeftes in de markt. Alles op het gebied van het automatiseren van data en machine learning, waardoor je voorspellingen kunt doen, is interessant voor ons. We willen incidenten aan zien komen, maar ook heel snel kunnen detecteren wanneer er iets nieuws en ongewoons gebeurd. We hebben nu de eerste stappen in die richting gezet, maar er gaan er zeker nog meer volgen.”

 

Januari 2019